Nikon Z 8:n mitat ovat 14,4 x 11,9 x 8,3 cm. Vertailun vuoksi: kilpailevan Sony A7R V:n koko on vain 13,1 x 9,7 x 8,2 cm.

Kolme huomiota Nikon Z 8:sta

Etsimessä on 3,69 miljoonaa pistettä. Etsin on kirkas, ja kuva on erittäin selkeä ja välkkymätön.

Näytön koko on 3,2 tuumaa. Näyttöä voi kallistaa ylös ja alas, mutta se kääntyy myös sivusuunnassa, mikä on hyvä ominaisuus esimerkiksi kuvattaessa pystykuvaa maanpinnan tasolla.

Etupuolen toimintopainikkeita Fn1 ja Fn2 on helppo käyttää esimerkiksi etu- ja keskisormella. Lisäksi tarkennustyyppiä on helppo vaihtaa kameran sivussa olevan erityisen tarkennuspainikkeen avulla.

Tämä kehittynyt kinokoon kamera on lähes sama kuin muun muassa urheilukuvaajille suunnattu huippumalli Z 9, mutta se ei ole yhtä kallis, painava eikä suuri. Tämä tarkoittaa, että Z 8:ssa on sama erinomainen tarkennusjärjestelmä ja älykäs kohteen tunnistus. Se tunnistaa itse, onko edessäsi eläin, ihminen vai ajoneuvo, ja siihen on lisätty myös Nikonin suurten peilikameroiden 3D-tarkennus. Toiminto sopii täydellisesti kohteiden seuraamiseen myös silloin, kun kuva-alalle tulee esteitä. Kun esimerkiksi kuvasimme täyttä vauhtia liikkuvia mikroautoja ja nopeita vesilautailijoita, automaattitarkennus tarttui nopeasti ja varmasti oikeisiin kohteisiin ja virhetarkennuksia tuli vain vähän.

Z 8 kuvaa 20 kuvaa sekunnissa eikä sen puskuri täyty raaka- ja jpeg-kuvia kuvattaessa, joten se sopii action-kuvaukseen. Z 8 pystyy myös kuvaamaan 30, 60 tai 120 kuvaa sekunnissa, mutta tiedostomuodossa ja koossa on tiettyjä rajoituksia.

Siinä on ainoastaan elektroninen suljin, mutta koska kamerassa on niin kutsuttu pinottu kenno, ns. rolling shutter -ilmiön riski, jossa nopeasti liikkuvat kohteet voivat elektronisella sulkimella kuvattaessa olla kaarevia, on vähäinen. Me emme havainneet sitä lainkaan. Elektronisella sulkimella voi kuvata 1/32 000 sekunnin valotusajalla. Se mahdollistaa suuren aukon käyttämisen myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Ergonomia on todella hyvä. Z 8 on suurempi kuin Z 6 tai Z 7, ja sen muotoilu muistuttaa enemmän D850-peilijärjestelmäkameraa. Kahva on suhteellisen syvä, joten tilaa on myös suurille käsille. Z 8 vaikuttaa erittäin kestävältä, siinä on paljon toimintopainikkeita, ja ne on sijoitettu oikeisiin paikkoihin.

Kuvanlaatu on todella hyvä ja yksityiskohtaisempi kuin Canon EOS R5:ssä, mutta ei aivan Sony A7R V:n tasolla. Kuvakohina on hyvin hallinnassa aina ISO 25 600 -arvoon asti. Kameralla saa lisäksi upeita 8K-videoita. Kamerassa on sekä CFexpress- että SD-korttipaikka.

HINTA

4799 €.

Tältä tuntui kun oli kulunut ...

4 minuuttia: Kamera istuu käteen yhtä hyvin kuin suuri D850.

7 tuntia: Nopeus ja puskuri tekevät Z 8:sta täydellisen action-kuvaukseen.

6 päivän kuluttua: Älykäs automaattitarkennus on huippuluokkaa.

Tuomio

+

Hyvä ja yksityiskohtainen kuvanlaatu.

Nopea sarjakuvaus ja täyttymätön puskuri.

Erinomainen automaattitarkennus ja älykäs seuranta.

8K-video ja kehittyneet videoasetukset.

Hinta on korkea.

ARVOSANA

9,5

Tekniset tiedot

45,4 megapikseliä

2 100 000 pistettä näytöllä

20 kuvaa sekunnissa

910 grammaa

Lähin kilpailija

Sony A7R V

Testikuvat