Muotoilultaan R8 muistuttaa suurempaa R6 Mark II:ta, mutta siinä ei ole esimerkiksi ohjaussauvaa eikä ylimääräistä säätökiekkoa takana.

Kolme huomiota Canon EOS R8:sta

Elektronisessa etsimessä on 2,36 miljoonaa pistettä, ja sen virkistystaajuus on 120 kertaa sekunnissa. Tämän ansiosta etsimen kuva on selkeä ja rauhallinen.

Älykäs automaattitarkennus tunnistaa ihmiset, koirat, kissat, linnut, hevoset, autot, moottoripyörät, lentokoneet ja junat salamannopeasti.

R8:ssa on tilaa vain yhdelle SD-kortille. Se asetetaan kameran pohjaan saman suojuksen alle kuin akku. Kortin vaihtaminen on hankalaa, kun kamera on jalustalla.

Canon EOS R8 on monilta osin riisuttu versio EOS R6 Mark II:sta. Isoveljen tavoin siinä on suuri kinokoon kuvakenno, ja siinä on useita samoja erinomaisia toimintoja kuin kalliimmassa R6 Mark II -mallissa.

Niistä mainitsemisen arvoinen on etenkin kehittynyt tarkennusjärjestelmä, jossa on peräti 4897 valittavissa olevaa tarkennuspistettä. Kohteen tunnistus perustuu tekoälyyn, ja se tunnistaa ihmiset, koirat, kissat, linnut, hevoset, junat, autot, moottoripyörät, lentokoneet ja junat. Usein automaattitarkennus havaitsi puussa linnun, ennen kuin näimme sen itse, ja monissa tilanteissa se tarkensi linnun silmiin. Tarkennus tunnisti ongelmitta myös lentävät linnut.

R8 sopii myös nopeiden kohteiden kuvaukseen. Sillä voidaan nimittäin ottaa 40 kuvaa sekunnissa elektronisella sulkimella. R8 on siis yhtä nopea kuin kalliimpi R6 Mark II. Mekaanisella sulkimella nopeus on kuitenkin vain 6,0 kuvaa sekunnissa.

Sarjakuvattaessa raaka- ja jpeg-kuvia mekaanisella sulkimella saimme otettua 86 kuvaa ennen puskurin täyttymistä. Kuvausta pystyi jatkamaan 14 sekunnin jälkeen. Elektronista suljinta käytettäessä puskuri täyttyi 38 otoksen jälkeen ja se tyhjeni 12 sekunnissa. Molemmat ovat erinomaisia tuloksia tässä hintaluokassa.

Kuvakenno tarjoaa isoveljen tapaan 24,0 megapikseliä, ja sen kuvanlaatu ja yksityiskohtien taso ovat todella hyvät. Myös suuret ISO-arvot, kuten 51 200, ovat käyttökelpoisia, vaikka kohina alkaa haitata ISO 12 800 -arvon ylittyessä. Valotus toimii varmasti, ja kuvien värit ovat luonnollisia.

Kamera tallentaa videota 4K-laatuisena 60 kuvan sekuntinopeudella ja Full HD -tarkkuudella peräti 180 kuvan sekuntinopeudella.

Canon on pitänyt hinnan matalana jättämällä pois kuvakennon sisäisen kuvanvakaimen, joten käsivaralta heikossa valossa kuvattaessa tarvitaan kuvanvakaimella varustettuja objektiiveja. Lisäksi kamerassa on pieni LP-E17-paristo, joka riittää yhdellä latauksella vain noin 370 kuvaan.

HINTA

1919 €

Tältä tuntui kun oli kulunut ...

4 minuuttia: R8 istuu hyvin käteen ja sitä on helppo käyttää.

10 tuntia: Tarkennuspisteen siirtämiseen tarvittaisiin ohjaussauva.

6 päivää: Automaattitarkennus ja nopeus ovat huippuluokkaa.

Tuomio

+

Vakuuttava ja varma automaattitarkennus.

Upea kuvanlaatu ja hienot yksityiskohdat.

Hyvä ergonomia ja keveys.

-

Pieni akku.

Ei kuvanvakausta.

Arvosana

8,9

TEKNISET TIEDOT

24,0 megapikseliä

1,62 miljoonaa pistettä, näyttö

40 kuvaa sekunnissa

461 grammaa

Lähin kilpailija

Nikon Z 5

Testikuvat

Värikortin kuvat otettiin pienimmällä ISO-arvolla ilman ISO-laajennusta sekä arvoilla ISO 1600, ISO 6400 ja suurin mahdollinen, laajennettu ISO-arvo.