Vaikka kuvankäsittelyssä voi luoda monia upeita tehosteita, mikään ei voita fyysistä suodatinta etulasin edessä, kun halutaan ottaa kuvia pitkällä suljinajalla, saada sävyjä kirkkaisiin kohtiin tai kauniin sininen taivas valkoisine pilvineen.

On olemassa kolmen tyyppisiä suotimia, jotka voivat nostaa valokuvati uudelle tasolle. Polarisaatiosuodinta, ND-suodinta ja luikusuodinta voidaan käyttää monissa tilanteissa.

>Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

Tässä videokoulussa tarkastelemme kutakin suodinta omassa osassaan. Voit nähdä, kuinka niitä käytetään ja mitä vaikutuksia niillä on kuviin.

Voimaa väreihin polarisaatiosuotimella

Polarisaatiosuodin poistaa heijastukset veden pinnalta ja muualta, paitsi metallista. Niinpä vesi näkyy kuvissa pohjaa myöten kirkkaampana kuin ilman suodinta otetuissa kuvissa, ja värit toistuvat kylläisempinä..

Polarisaatiosuodin korostaa ja syventää taivaan sinisyyttä.

Niinpä polarisaatiosuodattimella saadaan sinisestä taivaasta entistäkin sinisempi. Polarisaatiosuodinta tulee kuitenkin osata käyttää oikein, ja alla kerromme, mitä tämä tarkoittaa.

Liike esiin ND-suotimella

ND-suodinta kutsutaan myös harmaasuotimeksi, koska se toimii aurinkolasien tavoin suodattaen valoa. Se mahdollistaa pidempien suljinaikojen käytön kuvauksen aikana joten sen avulla otetuissa kuvissa esimerkiksi joen virtaava vesi näkyy sumeana juovana ja pilvet usvaisena harsona.

>ND-suotimet ovat parhaimmillaan virtaavaa vettä kuvattaessa. Tällä videolla Mads Peter Iversen näyttää, näyttää mitä harmaasuotimella voidaan saada aikaan.

Suotimia on saatavana erilaisilla vahvuuksilla, ja yhdellä näistä videoista näytämme, millaisia kuvia ND-suotimilla voidaan saada.

Taivaan sävyt esiin liukusuotimella

Liukusuodin on puoliksi läpinäkyvä ja puoliksi asteittain tummeneva tai värillinen. Sen avulla voidaan tasoittaa esim. kirkkaan taivaan ja tumman maan välisiä valoisuuseroja.

Yllä oleva kuva on otettu ilman suodinta. Saadaksemme etualan yksityiskohtia näkyviin olemme valottaneet kuvaa lisää, jolloin taivas on miltei palanut puhki valkoiseksi.

Tässä olemme käyttäneet luikusuodinta, joten taivas on tummennut ja saanut siten enemmän sävyjä. Olemme myös tuoneet niitä esiin vielä Photoshopin avulla.

>Lue myös e-kirjamme Maisemakuvausopas

Voit katsella Suodinkoulun kolme osaa, jos olet Digikuvan tilaaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kirjaudu Etunurkkaan päästäksesi käyttämään sisältöä.
Etkö ole vielä tilaaja? Täysi käyttöoikeus hintaan 3,90
  • Lataa e-kirjoja, joiden avulla opit lisää valokuvauksesta.
  • Runsaasti Lightroom-, Photoshop- ja Elements-videokursseja.
  • Katso opetusvideoita kamera-asetuksista ja kuvankäsittelystä.
  • Lataa ja asenna kuvankäsittelyohjelmia ja esiasetuksia.
  • Saat lehden kotiin kannettuna.