Aukon, ISO-herkkyyden ja suljinajan sopiva suhde on kuvien onnistumisen kannalta olennainen tekijä. Tässä e-kirjassa selitetään noiden kolmen ja muidenkin olennaisten asetusten merkitys.

Aukolla voidaan säätää syvyysterävyyttä eli taustan ja etualan terävyyttä ja sumeutta. Suljinajan säädöllä voidaan jäädyttää liike tai luoda lisää liikkeen tuntua. Suljinaika myös osaltaan määrää, kuinka paljon valoa pääsee kameran kuvakennolle. Valon määrällä on suuri merkitys, ja kaikki valotusasetukset ovat riippuvaisia siitä.

Suuri aukko sumentaa taustaa ja mahdollistaa nopeiden suljinaikojen käytön.

Jos kuvataan lyhyellä valotusajalla ja pienellä aukolla hämärässä, kameraan ei pääse tarpeeksi valoa. Kuvakennon signaalia voidaan vahvistaa lisäämällä ISO-herkkyyttä, mikä aiheuttaa kuvakohinaa.

Siksi on tärkeää löytää oikea valotusajan, aukon ja ISO-arvon yhdistelmä. Nämä kolme tekijää on sopeutettava aina toisiinsa ja ympäristön valoon.

Myös Kuvauskoulu-videosarjassa tarkastelemme kamera-asetuksia. Katso esimerkiksi, kuinka tehdään henkilökohtaisia asetuksia, käytetään ISO-herkkyyttä ja salamaa.

Kameran valotusmittari auttaa tavallisimmissa kuvaustilanteissa, kun valo on riittävää ja tasaista, mutta monesti kuvaajan on syytä puuttua peliin. Joiskus aukon tulisi olla asetusvalinnan lähtökohtana, joskus taas valotusajan.

Tässä olemme panoroineet pyöräilijän liikkeen mukaan kuvaushetkellä. 1/160 sekunnin suljinajalla kuvaan on saatu vauhdin tuntua.

Tässä e-kirjassa kerromme kaikki kameran perusasetukset aukon säätämisestä ja valotusajan asetuksiin.

>Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Opit myös käyttämään kameran histogrammia, joka antaa yleiskuvan kuvien valottumisesta ja on suuri apu oikeiden asetusten saavuttamiseksi. Valotusta voi korjata valotuskorjauksen avulla, jota e-kirjassa myös käsitellään.

Näin kuvista tulee teräviä

E-kirjassa on asiaa myös tarkennusasetuksista, joilla terävyys saadaan oikeaan kohti. Siellä kerrotaan kameran tarkennuspisteistä, liikkuvien kohteiden vangitsemisesta ja käsitarkennuksen käytöstä.

Tämä 48-sivuinen, PDF-muodossa oleva e-kirja paljastaa myös muutamia ns. piilotoimintoja, joita kamerasta löytyy. Tallenna kirja tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimeen. Lataa se napsauttamalla sivun yläosassa olevaa Lataa-painiketta.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kirjaudu Etunurkkaan päästäksesi käyttämään sisältöä.
Etkö ole vielä tilaaja? Täysi käyttöoikeus hintaan 3,90
  • Lataa e-kirjoja, joiden avulla opit lisää valokuvauksesta.
  • Runsaasti Lightroom-, Photoshop- ja Elements-videokursseja.
  • Katso opetusvideoita kamera-asetuksista ja kuvankäsittelystä.
  • Lataa ja asenna kuvankäsittelyohjelmia ja esiasetuksia.
  • Saat lehden kotiin kannettuna.