Objektiivin L-kiinnityksen ansiosta objektiivi sopii Panasonicin lisäksi Leican ja Sigman kameroihin.

2 huomiota Panasonic LUMIX S 14–28mm F4.0–5.6 MACRO -objektiivista

Objektiivi on pöly- ja roisketiivis, ja keveydestään huolimatta se vaikuttaa tukevalta.

Objektiivin pituus ei muutu zoomatessa, mistä on hyötyä esimerkiksi kuvattaessa kohdetta läheltä.

14 mm on Panasonicin tähän asti lyhyin kinokoon kameroiden polttoväli. Tällaiset ultralaajakulmat sopivat usein esimerkiksi maisema- tai kaupunkikuvaukseen. Lisäksi tämän version lyhyin tarkennusetäisyys on vain 15 cm:n kuvakennosta, joten kohteet voi kuvata erittäin läheltä, ja saimme pientenkin kohteiden kuviin paljon yksityiskohtia.

Panasonic käyttää objektiivin nimessä sanaa "MACRO", vaikka objektiivin suurennussuhde on vain 0,5x, joka kuitenkin edellyttää 28 mm:n polttoväliä. Tällöin noin seitsemän cm:n kokoinen kohde täyttää koko kuva-alan.

Pystyimme tarkentamaan myös 14 mm:n polttovälillä muutaman senttimetrin päässä etulinssistä oleviin kohteisiin. 28 mm:n polttovälillä taustasumennus pyöristettyine huippuvaloineen oli hieno. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näin lyhyen etäisyyden päästä kuvattaessa kohteet jäävät helposti varjoon.

Objektiivi sopii hyvin myös perinteisiin laajakulmakuviin, joissa 14 mm:n polttovälillä saa kuvaan suuren alueen. Automaattitarkennus on nopea ja lähes äänetön. Keskellä terävyys on erittäin hyvä jo suurimmalla aukolla. 14 mm:n polttovälillä kulmat ovat hieman pehmeät F8.0-aukkoon asti, kun taas 28 mm:n polttovälillä kulmatkin ovat teräviä.

14 mm:n polttovälillä suorista linjoista kaarevia tekevä tynnyrivääristymä on voimakas. Se on kuitenkin normaalia ultralaajakulmalle, ja se korjataan automaattisesti jpeg-tiedostoissa. Raakatiedostojen vääristymät taas on helppo poistaa esimerkiksi Lightroomissa. Kuvia suoristettaessa osa uloimmista reunoista kuitenkin rajautuu pois. Objektiivi vinjetoi hieman, joten kuvan kulmat ovat hieman keskikohtaa tummemmat F8.0-aukkoon asti, mutta sekin on helppo korjata Lightroomissa. Kromaattinen poikkeama on hyvin vähäistä.

HINTA

749 €

TUOMIO

+

Kevyt ja vankkatekoinen.

Hyvä terävyys keskellä jo täydellä aukolla.

Nopea ja hiljainen tarkennus.

Moneen käyttöön taipuva objektiivi.

-

Voimakas vääristymä 14 mm:n polttovälillä.

ARVOSANA

9,0

Tekniset tiedot

15 cm tarkennusetäisyys

7 himmenninlehteä

8,4 x 9,0 cm

345 grammaa

Testikuvat

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kirjaudu Etunurkkaan päästäksesi käyttämään sisältöä.
Etkö ole vielä tilaaja? Täysi käyttöoikeus hintaan 3,90
  • Lataa e-kirjoja, joiden avulla opit lisää valokuvauksesta.
  • Runsaasti Lightroom-, Photoshop- ja Elements-videokursseja.
  • Katso opetusvideoita kamera-asetuksista ja kuvankäsittelystä.
  • Lataa ja asenna kuvankäsittelyohjelmia ja esiasetuksia.
  • Saat lehden kotiin kannettuna.